U mnie jest bo pilnuje córki rocznej która mi pomaga a przynajmniej tak się jej wydaje hehhe
czy są na forum akwaryści (akwarystyka moje hobby)
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez aqqZamieszczone przez arturozoryale latać po mieszkaniu z wiaderkami :? moja żonka jak to widziała to :evil: znowu narozlewane ............ :diabelski_usmiech
to dopiero uczta dla roślinek.
[ Dodano: Czw 05 Maj, 11 20:36 ]
a tak było na początkuPOZDRAWIAM ARTUR
moja octavka
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=48074
Komentarz
-
-
No więc dzisiaj zakupiony mały zestaw startowy:
1. akwarium 25l Diversa
2. Pokrywa z oświetleniem 11w
3. Filtr wewnętrzny AquaEl Fan mini plus 260l/h
4. Grzałka z termostatem Resun 25W
5. Termometr
6. Mata pod akwarium
7. Żwirek 6kg
8. Błękitne tło na tylnią ściankę
9. Roślinki 5-6 szt. ale nie pytajcie mnie o nazwy
Roślinki w metrowym worze z wodą i powietrzem.
Narazie żwirek przepłukany 4 razy, pod wieczór jeszcze ze 2 razy i zakładamy akwarium, rybki za 2 tyg.
Komentarz
-
-
arturozory, no niestety przesyłki UPS-em chyba nie przeżyją... Ja na początku wziąłem ok. 10 szt, bo miałem plagę tych malutkich ślimaczków w przezroczystych skorupkach ( przywleczone z rośliną ). Teraz po tamtych nie ma śladu, za to Helenki szaleją ( myślę, że w akwarium mam ich co najmniej 100 szt, z czego tak ze 25 już wyrośniętych ). Plus jest taki, że przynajmniej nie żrą roślin i ładnie wyglądają ( za juniorem " tata, ale maja śmieszne trąby, jak u słoni... :diabelski_usmiech ).Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Cześć,
też dołączę do tego szacownego grona posiadaczy i Octy i kałuży w domciu
Sam chlapię się w dwóch bajorkach: 74 i 25 l. W obu pływają neonki Innesa. Roślinek cała masa wszelkiej maści i rodzaju. Niestety, najwięcej to jest glonów :twisted: z którymi walczę już 3 rok i jakoś skutków nie widaćIf we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
Zamieszczone przez aro_40Cześć,
też dołączę do tego szacownego grona posiadaczy i Octy i kałuży w domciu
Sam chlapię się w dwóch bajorkach: 74 i 25 l. W obu pływają neonki Innesa. Roślinek cała masa wszelkiej maści i rodzaju. Niestety, najwięcej to jest glonów :twisted: z którymi walczę już 3 rok i jakoś skutków nie widać
zmniejszyć rację żywnościową dla rybek.
mechaniczne usunięcie glonów np. gąbeczką do naczyń.
:szeroki_usmiech
a potem zobaczymy :szeroki_usmiechPOZDRAWIAM ARTUR
moja octavka
Komentarz
-
-
omega90, arturozory...
wielkie dzięki za za troskę, ale jak już nadmieniłem walczę z tymi gadami jakiś czas
wiem od czego biorą się glony, pytanie jak je zwalczyć !!!
50% podmiany wody już przećwiczyłęm (nawet codziennie) niewiele pomogło.
Ostatnio znów podjąłem tę nierówną walkę - póki nie podaję żadnych nawozów jest super !!! dodanie czegokolwiek, choćby w minimalnej ilości powoduje od razu potężny wysyp zieleniec
A światła słonecznego moje bajorko już dawno nie oglądałoIf we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
Zamieszczone przez aro_40omega90, arturozory...
wielkie dzięki za za troskę, ale jak już nadmieniłem walczę z tymi gadami jakiś czas
wiem od czego biorą się glony, pytanie jak je zwalczyć !!!
50% podmiany wody już przećwiczyłęm (nawet codziennie) niewiele pomogło.
Ostatnio znów podjąłem tę nierówną walkę - póki nie podaję żadnych nawozów jest super !!! dodanie czegokolwiek, choćby w minimalnej ilości powoduje od razu potężny wysyp zieleniec
A światła słonecznego moje bajorko już dawno nie oglądało
czy podajesz co2.?POZDRAWIAM ARTUR
moja octavka
Komentarz
-
-
Witam, ja posiadam od 5 lat 240l akwarium z biotopem malawi. Pływają w nim tylko pyszczaki Membe Deep, z powodu ich wrednego charakteru do innych gatunków. Akwarium posiada duzo kryjówek z kamienia, brak roślin gdyż w Jeziorze Malawi ich nie ma .Polecam ten typ zbiornika nawet dla początkujących akwarystów. Pz
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez arturozoryOdstawić nawożenie i podawać sam potas w niewielkich ilościach.
czy podajesz co2.?
CO2 z butli jakieś 3 bąbelki na 2-3 sek (nie mierzę węgla). Światła mam 30 W i więcej nie upchnę
samego potasu nie próbowałem podawać... więc jeszcze to przede mną btw NO3 mam na zerowym poziomieIf we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
Zamieszczone przez aro_40Zamieszczone przez arturozoryOdstawić nawożenie i podawać sam potas w niewielkich ilościach.
czy podajesz co2.?
CO2 z butli jakieś 3 bąbelki na 2-3 sek (nie mierzę węgla). Światła mam 30 W i więcej nie upchnę
samego potasu nie próbowałem podawać... więc jeszcze to przede mną btw NO3 mam na zerowym poziomie
podmiana min.30 % tygodniowo.
mniejsza racja pokarmu dla ryb .POZDRAWIAM ARTUR
moja octavka
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez arturozoryco2 wymaga min 0,5 W na litr.światło o odpowiedniej barwie ( czy stosujesz świetlówki akwarystyczne ? )
jeśli podchodzę do jakiegoś tematu to staram się podchodzic profesjonalnie - tak, mam w pełni profesjonalne, akwarystyczne świetlówki wymieniane co rok (był stosowane już różne kombinacje)
Zamieszczone przez arturozoryczy podczas podawania co2 i nawozów zaobserwowałeś fotosyntezę ?
Zamieszczone przez arturozoryodstaw nawozy i podawaj tylko potas.
mniejsza racja pokarmu dla ryb .
Moje rybcie nie są rozpasywane ilością pokarmu, a 30% podmiana to podstawa... pozostaje ten potas - spróbowałem podac dzisiaj - zobaczymy co będzieIf we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
Zamieszczone przez aro_40Zamieszczone przez arturozoryco2 wymaga min 0,5 W na litr.światło o odpowiedniej barwie ( czy stosujesz świetlówki akwarystyczne ? )
jeśli podchodzę do jakiegoś tematu to staram się podchodzic profesjonalnie - tak, mam w pełni profesjonalne, akwarystyczne świetlówki wymieniane co rok (był stosowane już różne kombinacje)
Zamieszczone przez arturozoryczy podczas podawania co2 i nawozów zaobserwowałeś fotosyntezę ?
Zamieszczone przez arturozoryodstaw nawozy i podawaj tylko potas.
mniejsza racja pokarmu dla ryb .
Moje rybcie nie są rozpasywane ilością pokarmu, a 30% podmiana to podstawa... pozostaje ten potas - spróbowałem podac dzisiaj - zobaczymy co będziePOZDRAWIAM ARTUR
moja octavka
Komentarz
-
-
Więc i ja się ujawnię
najpierw "roślinne" 112 l z jakimiś żyworodkami..
[ Dodano: Czw 15 Gru, 11 20:23 ]
Potem opróżnione - wysterylizowane , i moja dobrana para dysków ma swoje pierwsze młode, w tej chwili ok 60 szt.
[ Dodano: Czw 15 Gru, 11 20:25 ]
A teraz następny krok - morskie ok 260 litrów . Ale dopiero w trakcie budowy...
Komentarz
-
Komentarz